Deskundigen

Dokter Middeljans, klinisch geriater:

"Op het moment dat je als mantelzorger alles zelf opkropt en dat niet met anderen deelt, leidt dat voor jezelf tot problemen. Op een gegeven moment kun je het dan als mantelzorger niet meer aan. Dat komt heel veel voor. Het is dus belangrijk op tijd hulp in te roepen, want het heeft ook direct gevolgen voor de patiƫnt met dementie. Als je als mantelzorger niet goed voor jezelf zorgt, kun je ook niet goed voor iemand anders zorgen.
De omgeving van mensen met dementie schat de situatie thuis vaak minder erg in dan hij is. Zo staat de mantelzorger er toch vaak alleen voor. De mantelzorger zelf wil anderen er ook vaak niet mee belasten. Bij Dementelcoach is er iemand bij wie je je verhaal kwijt kunt en wordt er naar je geluisterd. Door mensen die ervaring hebben in de zorg voor mensen met dementie. Zij kunnen je tips en adviezen geven. Samen met de emotionele ondersteuning die zij geven is dat essentieel om het als mantelzorger goed vol te kunnen houden. Ik adviseer alle mantelzorgers om bijtijds van deze ondersteuning gebruik te maken."

Maryanne Telkamp, bestuurder Dementelcoach:

"Niet alleen uit ervaring maar ook uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat iemand die jarenlang voor een naaste met dementie zorgt, uitgeput raakt, veel stress ervaart en meer gezondheidsklachten krijgt dan leeftijdgenoten.
Mensen die voor een naaste met dementie zorgen doen dit meestal vanuit onvoorwaardelijke liefde voor hun partner, vader of moeder. Misschien is dat ook wel de reden dat deze groep mantelzorgers zo lang door gaat met zorgen. Ook als ze uitgeput raken en zelf met gezondheidsklachten worden geconfronteerd. Maar wie zorgt er voor hen? Mantelzorgers moeten, al in een vroeg stadium, langdurig en professioneel ondersteund worden willen ze de zorg voor hun naaste vol kunnen houden. Dementelcoach kan hier een rol in spelen."

Doe hier de test
Zegt het voort